Vybrané projekty

Dům přes dvůr

Domov pro mladý pár a jejich dvě malé slečny vznikl v jedné z okrajových částí Prahy, kde se rodinné domy prolínají s výškovou bytovou výstavbou a hustou zelení. V této rozmanité skladbě jsme na velmi úzké parcele navrhli stavbu, která s daným místem komunikuje a využívá jeho klady. Celek je rozdělen na dvě hmoty, rodinný dům a malou pracovnu přes dvůr.

Samotný dům s bílým dřevěným obkladem a sedlovou střechou je otočen k místní komunikaci jednoduchou fasádou s hlavním vstupem. Do zbylých stran jsou propsány tři základní rozměry čtvercových oken tak, aby v každé z místností bylo dostatek světla. Velká fixní, menší otvíravá a nejmenší „střílny“, prosvětlující pobytové platformy v otevřeném krovu.

Pracovna má vlastní zázemí a ve volných chvílích slouží jako samostatný hostinský pokoj. S obytnou částí je spojena krytou pěšinou s prkenným hrazením a posuvnými vraty. Cesta přes dvůr a zpět dává obyvatelům nový vjem, vytváří z pracovny klidné místo pro práci.

Posuvná vrata nechávají proudit zahradu kolem domu. V případě potřeby je však možné je uzavřít a vytvořit tak z dvora intimnější zákoutí. Skrze velké prosklené stěny zůstávají obě části domu pocitově propojené. Dvůr se tak stává přirozenou součástí interiéru.

Dům přes dvůr, dvůr skrz dům…

Byt na Žižkově

Byt na Žižkově se nachází v domě z třicátých let dvacátého století. Klienti nás oslovil s přáním upravit stávající prostor tak, aby odpovídal potřebám manželského páru. Základním konceptem našeho řešení bylo vytvoření propojeného, odlehčeného a prosvětleného prostoru. Vstupní hala bytu navazuje na malou šatnu, toaletu a samostatnou ložnici - respektive pracovnu. Především ale na těžiště dispozice nového bytu, kterým se stala prostorná kuchyně s jídelnou. Ta je vymezená na jedné straně kuchyňskou linkou a na straně druhé velkou knihovnou, která odděluje, ale zároveň také spojuje hlavní obytný prostor bytu s navazujícím oddychovým koutem a kajutou ložnice. Koupelnu tvoří dvě samostatné místnosti. První je bohatě prosvětlena díky velkému oknu, ve druhé je pak prostorná sprcha. V duchu konceptu byly řešeny nejen prvky vestavěného nábytku z bělené březové překližky s jemným detailem drážky na jejích hranách, ale také materiály a barvy jednotlivých povrchů jako jsou například bledě modré obklady, šedé lité stěrky a oranžové čalounění. Na pozadí tohoto řešení pak mohou vyniknout solitéry nábytku, obrazy, interiérové doplňky i květiny.

Dům za humny

Za vesnickými humny, zády k cestě ale čelem k lesu, stojí nenápadný dům.

Svou polohou a tvarem jasně vymezuje hranici vnějšího světa a chrání tak soukromí a klid svých obyvatel. Do silnice je otevřen pouze vstupní branou a malými otvory v cihlové zdi. Hmota se obtáčí kolem terasy, kterou chrání a je k ní maximálně otevřená. Hřeben sedlové střechy se pomalu zdvihá tak, aby pod ním bylo dost místa pro nízkou ložnici, zázemí a převýšený obytný prostor s vloženým patrem.

A to je celá idea – jednoduchý, skromný a přitom dostatečně prostorný a velkorysý domov...

Kafe Francin

Díky Kafe Francin, kavárně sídlící přímo naproti zastávce, mají lidé čekající na tramvaj č. 17 na Strossmayerově náměstí důvod svůj odjezd trochu odložit. Dva neonové nápisy na každém z velkorysých oken nikoho nenechají na pochybách, co se uvnitř děje. Pečeme a pražíme, svítí do daleka ve dne v noci. Právě spojení těchto dvou činností je stěžejní charakteristikou neobvyklého podniku.

A tak ten, koho nalákají dovnitř, vstoupí do hlavního prostoru kavárny s bílým kovovým barem, dlouhou, měkce polstrovanou lavicí a policemi plnými kávy a ještě teplých bochníků chleba. Na něj volně navazují dvě menší místnosti. V první se pod klenutým stropem kromě dalších stolků a schodiště do zázemí nachází průhled do pražírny, oddělené skleněnou stěnou s kovovou konstrukcí. Kdo má štěstí, může přímo pod rukama majitele sledovat přeměnu zelených kávových zrnek na hotovou kávu. Poslední místnost má klubový charakter – křesla s pohovkou přímo vybízí k tomu strávit v nich odpoledne a nevěnovat příliš pozornosti ubíhajícímu času a ujíždějícím tramvajím.

Všechny tři prostory spojuje dubová podlaha a obložení z černě mořené překližky. Ze stejného materiálu je vyroben i nábytek doplněný barevnými akcenty rozličných kávových přístrojů, knih a dlouhohrajících gramofonových desek. Černá závěsná svítidla se skleněným širmem definují umístění stolků v přední části, zatímco vzadu jsou pro intimnější charakter na stěnách volně roztroušené plechové lampičky. Hřejivou atmosféru dodává celému místu hlazená štuková omítka, do které je u vstupu otisknuté kruhové logo kavárny.

Kafe Francin je místo, kde si můžete dát flatwhite a svojí tetičce objednat vídeňskou kávu.

Divadlo Pod Palmovkou

Palmovka přežila! Palmovka pulzuje...

Divadlo Pod Palmovkou bylo po velkých povodních roku 2002 znovu zaplaveno v roce 2012. A ačkoliv říčka Rokytka nenapáchala zdaleka takové škody jako Vltava, muselo být divadlo opětovně zrekonstruováno. Rekonstrukce technologií umístěných ve sklepě se protáhla na více jak dva roky. To vše Palmovka přežila a v nové sezóně se rozhodla zrekonstruovat i vstupní prostory divadla včetně pokladny, kavárny a nové fasády.

Vzhledem k dlouhé divadelní tradici budovy jsme se rozhodli výrazem fasády navázat na doby před rokem 1992 a výrazově sjednotili fasádu přízemí i vyšších pater do jednoho celku - budovy divadla. Celý parter má nyní jasnou a přehlednou podobu. Tu definuje světlá fasáda, čisté okenní otvory kavárny, otevřený vstupní portál schodiště a kovová markýza. Tyto prvky v černé a bíle kombinaci jsou zjemněny zvlněným profilem omítky, geometrickými vzory vstupních mříží a přírodní strukturou travertinového soklu. V divadelní kavárně i pokladně se tato barevná kombinace opakuje v prvcích mobiliáře a osvětlení.

Jasná a přehledná forma je patrná také v grafice, dramaturgii a především v celkovém výrazu divadla…….. PP!

Axonometrie

Situace

Půdorys 1.NP

Řezy

Pohled západní

Jatka 78

Divadlo Jatka78 prokázalo během dosavadního působení svou životaschopnost a potvrdilo potenciál celého areálu jako místa pro různorodou funkční náplň od obchodu až po kulturu.

Od zpracování původní Vize projektu jsme během zkušebního provozu divadla měli možnost zažít genius loci objektu během divadelních představení a také ověřit jeho provozní možnosti.

Koncepce rekonstrukce je založena na zachování původního charakteru domu, práci s prostorem formou vkládání funkčních objemů a vytvoření nových komunikačních propojení obou hal. Tento přístup umožňuje vznik divadla s jedinečnými prostorovými parametry a atmosférou. Nové objemy vznikají formou přiznaných ocelových a skleněných konstrukcí. Kanceláře produkce,residenční ubytování v tréninkové hale a nezbytné kotevní konstrukce pro divadelní a cirkusovou techniku jsou tak zřetelně rozpoznatelné jako nové prvky. Nové povrchy podlah jsou z leštěného betonu. Dochází ke sjednocení barevnosti dřevěných podhledů a konzervaci původních stěn. V hlavním sále jsou okna vybavena systémem ocelových temnících okenic. Prostor galerie jsme prosvětlili průmyslovými světlíky ve střeše a samostatným proskleným vstupem z postranní uličky. Významná část investic v rámci rekonstrukce směřuje dále do technologických požadavků nutných pro nový účel využití objektu a jeho požárního zabezpečení. Vnější část objektu se v rámci památkové ochrany snaží přiblížit co nejvíce původnímu vzhledu.

Vstupní prostory

Vstupní prostory pro diváky tvoří volně přístupné foyer s převýšeným atriem v hlavní lodi, které je průrazem výrazně propojeno s kavárnou, klubem a galerií ve vedlejší lodi objektu. V těchto prostorách se nachází divácká šatna, pokladna, obchod s merchandisingem a na kavárnu navazuje venkovní posezení.

Divadelní prostory

Divadelní sály jsou rozděleny na velkou a malou scénu. Prostory tak nabízejí odlišnou atmosféru i kapacity pro různé soubory, hosty a workshopy. Obě scény jsou z provozních důvodu situovány vedle sebe tak, aby přístup diváků a techniky byl s obou stran identický.

Tréninkové prostory

Tréninková hala je určena jak pro využití místnímiči hostujícími soubory, tak i pro residenční pobyty hostů. Je vybavena odpočinkovou zónous kuchyní v patře, ubytováním, a zázemím fyzioterapie. Prostorpřed začátkem představení zároveň slouží jako „warm up“ zóna pro účinkující.

Prostory zázemí

Nezbytnou součástí provozu obou scén je zázemí divadla. Nachází se zde šatny a maskérny herců, kostymérna se samostatným výtahem, kancelář, sociální zázemí, sklady jevištní techniky a sklady kulis. Návrh počítá se skladovacím systémem formou úložných boxů ve dvou podlažích.

Kancelářské prostory

Kancelářev druhém a třetím podlaží slouží produkci divadla a režii představení. Jsou přístupné díky dvěma schodištím z čela budovy a ze zázemí divadla. Kanceláře obepínají prostor atria vstupního foyer. Produkce i režie je tak v přímém kontaktu s děním v divadle a zároveň se oba provozy neruší.

Letní sídlo v Zaječicích

Rodinné sídlo stojí doslova na zelené louce, nedaleko remízku, v příjemné krajině středních Čech. Dům poskytuje zázemí pro tři generace jedné rodiny. Dědeček, babička, táta, máma a dva kluci tu mají dost prostoru trávit společně léto a spoustu víkendů během celého roku.

Dům je poskládán z několika menších, na sebe navazujících objemů, z nichž každý slouží jinému účelu. Celá rodina se schází v centrální části domu, kde je obývací pokoj s krbem, jídelna a kuchyně. Tento prostor je srdcem domu a díky velkým posuvným oknům je otevřen do zahrady.

Každá generace má své soukromí. Prarodiče užívají vlastní “vejminek“ s obytným koutem, ložnicí a hygienickým zázemím. Rodiče mají k dispozici prostornou ložnici, koupelnu i pracovnu, která může zároveň sloužit jako hostinský pokoj. Královstvím kluků je pokoj ve druhém patře, ze kterého mají výborný přehled o širokém okolí.

Hmoty obytných částí doplňují vstupní prostory se zázemím, kolna s dílnou a kryté stání.

Na stavbu navazuje jižní terasa, v jejímž rohu se tyčí vysoký sloup. Na něj je kotveno lanoví zelení porostlé pergoly, je tu i zahradní sprcha a na špičce se točí vrtule malé větrné elektrárny.

Celý dům obklopuje velká zahrada, ve které rostou stromy, pěstuje se tu ovoce, zelenina a také bylinky do kuchyně.

Je léto, svítí sluníčko a vládne tu mír a klid...

Chillin

Interiér Chillin je reprezentativní prostor salonu thajských masáží. Chillin navozuje lehce asijskou, exotickou atmosféru s důrazem na evropské pojetí.

Základním prvkem návrhu je kontrast mezi původním hrubým povrchem stěn z cihel a opuky a použitím dřeva, textilií a prací s osvětlením. Efektu kontrastu je dosaženo použitím dřevěných rámových paravanů, které pomocí výplně – translucentní látky s grafikou – rozptylují v prostoru měkké ambientní osvětlení. Dřevěná prkenná podlaha pak vytváří přírodní podklad pro chůzi naboso.

Vstupní schodiště je lemováno mozaikou z rámových vitrín. Recepce je vybaven pultíkem, křesly a nábytkem k uložení kabátů a bot. Navazujícím prostorem je "hala" se sezením a drobným barem s nabídkou občerstvení. Masážní část salonu se rozkládá v klenebních polích a je možné ji pomocí závěsů na dřevěných rámech dělit či spojovat do různých celků. Tím jsou řešeny rozdílné požadavky na intimitu jednotlivých masážních pozic. Tento variabilní princip umožňuje poskytovat služby až šesti zákazníkům a to na čtyřech masážních křeslech a dvou lůžkách.